Víme všichni, kam máme volat v tísni?

21.06.2009 20:00

Stanete se účastníky dopravní nehody, spatříte požár v lese, jste svědkem přepadení. Rádi byste pomohli… Jaké číslo ale vytočit?
V ČR jsou čísla tísňových linek pevně stanovena:
- 150 … hasičský záchranný sbor - 155 … zdravotnická záchranná služba
- 156 … městská policie - 158 … Policie ČR
- 112 … jednotné evropské číslo tísňového volání

Mezinárodní tísňové číslo – 112 - je určeno především pro zahraniční návštěvníky, turisty, pro zahraniční studenty, cizince, kteří na území naší republiky pobývají dlouhodobě. Systém příjmu tísňových volání je u nás ve srovnání s evropskými zeměmi na vysoké úrovni. V současné době je k dispozici 14 telefonních center pro příjem tísňového volání 112, kde pracují vyškolení operátoři schopni vyhodnotit zprávu volajícího a okamžitě ji předat příslušným složkám integrovaného záchranného systému (IZS). Hovory jsou přijímány zejména v češtině, němčině a angličtině. Pro česky hovořícího občana je ale nejvýhodnější, pokud podle druhu mimořádné události využije některého z národních čísel tísňového volání - 150, 155, 158, 156.
V Moravskoslezském kraji jsme navíc o další krok napřed. V Ostravě je v plném provozu již od roku 1995 tzv. Centrum tísňového volání (CTV), kde na jednom pracovišti sedí pohromadě operátoři všech tísňových linek. Na toto pracoviště je směřována i tísňová linka 112 z území celého kraje. Tímto se doba mezi přijetím tísňové zprávy a vysláním pomoci na místo události citelně zkrátila.
Kam se při vytočení tísňového čísla dovoláte:
linka 150 – z pevného telefonu na operační a informační středisko hasičského záchranného sboru do bývalých okresních měst (Bruntál, Frýdek - Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a CTV Ostrava). Z mobilního telefonu se dovoláte z kteréhokoliv místa v kraji na CTV Ostrava. Budete okamžitě spojeni na příslušné operační středisko nebo operátor zajistí vyslání pomoci na místo události.
linka 155 - pevný telefon - dovoláte se na operační středisko zdravotnické záchranné služby v Bruntálu, Frýdek - Místku, Havířově, Karviné, Krnově, Novém Jičíně, Opavě, Třinci, Vítkově a do CTV Ostrava. Mobilní telefon - CTV Ostrava (viz linka 150).
linka 156 - pevný telefon - příslušná služebna městské policie ve městě, ze kterého je voláno, popř. ze spádové oblasti. Mobilní telefon: CTV Ostrava přijímá volání z Ostravy, z Havířova, Karviné, Orlové, Bohumína a Hlučína, Opava přijímá volání z Opavy, Nový Jičín přijímá volání z Nového Jičína, Kopřivnice a Studénky, Bruntál přijímá volání z Bruntálu a nejbližšího okolí, Krnov přijímá volání z Krnova a nejbližšího okolí, Frýdek Místek přijímá volání z Frýdku Místku a z okolních obcí, zejména z Frýdlantu nad Ostravicí, Třinec přijímá volání z Třince a z Českého Těšína a Jablunkova.
linka 158 - z pevného i mobilního telefonu se dovoláte na operační středisko Policie ČR v bývalých okresních městech.
V současné době je v Ostravě budováno tzv. Integrované bezpečnostní centrum. V případě rozsáhlých událostí a krizových situací zde budou připraveny prostory pro práci krizových štábů kraje a města Ostravy. Toto u nás i v zahraničí ojedinělé pracoviště by mělo být uvedeno do provozu v roce 2008.
Zásady při volání na tísňovou linku: operátorům sdělte co se stalo, včetně rozsahu, přesné místo události, vaše jméno a příjmení, číslo telefonu, ze kterého voláte a další informace podle pokynů dispečera. Linky tísňového volání jsou zřízeny pro přijetí nouzových hovorů. Jejich zneužití je trestné, ale zejména - následkem může být oddálení pomoci lidem, kteří ji nutně potřebují! Uživatelé mobilního telefonu mnohdy nevědí, že „volání SOS“, které se na telefonech zobrazuje, je volání na linku 112 v tísni! Nejedná se o volání operátorovi při problémech s telefonem!

Kontakt

SDH Albrechtice

sdhalbrechtice@seznam.cz

Obecní 614 ,Albrechtice 73543
IČO: 65468201 DIČ: CZ 65468201
číslo účtu : 670100-2200127275/6210

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode